Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Caritas Diecezji Sosnowieckiej
Caritas Diecezji Sosnowieckiej, we wrześniu 2020 roku zakończyła realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:
1) groszek z marchewką,
2) fasolę białą,
3) koncentrat pomidorowy,
4) buraczki wiórki,
5) powidła śliwkowe,
6) makaron jajeczny,
7) makaron kukurydziany bezglutenowy,
8) ryż biały, 9) kaszę gryczaną,
10) herbatniki maślane,
11) mleko UHT,
12) ser podpuszczkowy dojrzewający,
13) szynkę drobiową,
14) pasztet wieprzowy,
15) kabanosy wieprzowe,
16) filet z makreli w oleju,
17) cukier biały,
18) olej rzepakowy, 1
9) gołąbki w sosie pomidorowym.
W ramach realizacji Podprogramu 2019, w ramach tegorocznej edycji – od stycznia 2020 do 30 września 2020:
• Udzieliliśmy wsparcia 8423 osobom – 7959 osób z województwa śląskiego i 464 osób z województwa małopolskiego
• Wydaliśmy 21 058 paczek żywnościowych
• Żywność wydawano w 15 punktach dystrybucji na terenie diecezji sosnowieckiej
• Wartość przekazanej żywności to 1 982 505,80 zł
• Łącznie w trakcie trwania Programu rozdano prawie 400 ton żywności (394,95)
• W ramach działań towarzyszących odbyło się 59 warsztatów, w których wzięło udział 781 osób
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i/lub zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych i/lub zdalnych, prowadziły do nabycia przez uczestników/czki kompetencji przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty także o tematyce edukacji w zakresie higieny i zabezpieczania się przed skutkami pandemii COVID-19.
Podsumowanie realizacji Podprogramu 2019 na terenie całego kraju – Caritas Polska
We wrześniu 2020 r. wolontariusze i pracownicy Caritas z 27 archidiecezji i diecezji w Polsce wydali osobom potrzebującym ostatnie paczki i posiłki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020 – Podprogram 2019. Program realizowany był w bardzo trudnym okresie w związku z epidemią wirusa COVID-19. Od grudnia 2019 roku do września 2020 roku 13 814,788 ton artykułów spożywczych o wartości 62 836 620,41 zł. trafiło do ponad 278 478 tys. osób ubogich zakwalifikowanych do programu.
Pomoc można było uzyskać w 792 punktach wydawania żywności na terenie całego kraju. Były to głównie parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. W sumie wydano blisko 951 390 paczek i 424 681 posiłków.
Sytuacja epidemiczna w okresie realizacji projektu spowodowała, że wiele osób nie zgłaszało się po żywność w obawie o swoje zdrowie. Podejmowane przez Caritas działania miały na celu dotarcie do nich, jak również do innych osób, które potrzebowały pomocy żywnościowej, zwłaszcza seniorów, którzy kwalifikowali się do udziału w projekcie. Caritas wspiera osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Dlatego szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2019 objęte były rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą. W celu właściwej dystrybucji żywności wprowadzono wiele ułatwień:
• obowiązywały Wytyczne IŻ, zgodnie z którymi procedura kwalifikowania do programu mogła być prowadzona drogą telefoniczną lub mailową,
• podczas wydawania żywności zachowywane były środki ostrożności, np. w magazynie obsługiwane były placówki odbierające żywność po wcześniejszym umówieniu się, z zachowaniem odstępu czasowego,
• żywność wydawana była po wcześniejszym umówieniu się telefonicznym,
W niektórych częściach kraju dystrybucja żywności odbywała się z pomocą wojska oraz straży i te służby dowoziły potrzebującym paczki do domów. W ramach dystrybucji żywności nawiązano współpracę z Wojskami Obrony Terytorialnej i innymi służbami mundurowymi. W niektórych miastach służby miejskie we współpracy z Caritas dowoziły żywność dla potrzebujących osób bezdomnych. Dystrybucję żywności i dowożenie paczek do osób potrzebujących bardzo wsparły zespoły wolontariuszy Caritas.
W ramach prowadzonych działań towarzyszących, Caritas diecezjalne przeprowadziły 1581 warsztatów dla 30 813 uczestników w szesnastu województwach. Dyrekcja Caritas Polska składa serdeczne podziękowania wszystkim, którzy w trudnym okresie realizacji Podprogramu 2019 zaangażowali się w dystrybucję żywności oraz realizację działań towarzyszących celem pomocy potrzebującym, dzięki czemu przyczynili się do sprawnej realizacji Podprogramu 2019.
Dyrekcja Caritas Polska szczególnie dziękuje tysiącom wolontariuszy, których zapał i chęć niesienia pomocy pozostaje wzorem do naśladowania.
>>>WARSZTATY 2020<<<