Minął rok od otwarcia Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka

Minął rok od otwarcia Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka |24-03-2016

Dokładnie rok temu 25 marca 2015 r. w Dniu Świętości Życia otwarty został Diecezjalny Dom Matki i Dziecka Caritas w Sosnowcu.

Placówkę uroczyście otworzył abp Mieczysław Mokrzycki, metropolita lwowski, osobisty sekretarz papieża Jana Pawła II oraz bp Grzegorz Kaszak, ordynariusz diecezji sosnowieckiej.
Dom powstał dzięki życzliwości i hojności naszych darczyńców i Przyjaciół Caritas, którzy wspierali nasze dzieło modlitwą, rzeczowo i finansowo.
W Domu otrzymało schronienie 9 matek i 11 dzieci, które znalazły tu bezpieczny kąt i fachowe merytoryczne wsparcie. Każda z nich to odrębna historia i inny bagaż doświadczeń. Dlatego też w miarę potrzeb mamy skorzystają z porad prawnych i psychologicznych oraz z opieki duszpasterskiej.
Dużym wsparciem dla mieszkanek było zorganizowanie grupy wsparcia, gdzie kobiety mogły dzielić się swoimi doświadczeniami i czerpać siły do dalszego działania.
Dom stara się celebrować z podopiecznymi ważne uroczystości i wydarzenia, dzięki czemu nie brakuje w nim radości. Odbyły się tu już chrzciny, wspólnie spędzone Święta Bożego Narodzenia oraz nie raz odśpiewano „Sto lat”.
W lutym br. Dom Matki i Dziecka odwiedził wyjątkowy gość, gwiazda Śląskich Szlagierów Mirosław Jędrowski. Była to duża niespodzianka dla mam lubiących ten gatunek muzyki.
Jednakże oprócz celebrowania uroczystości dba się tu również o to, by dzień powszedni wypełniała praca, która ma wymiar terapeutyczny. Podopieczne uczą się pokory i szacunku do wspólnej przestrzeni o którą należy dbać jak o swój własny kąt.
Jak w każdym domu zdarzają się także i tu sprzeczki, najczęściej wynikające z trudnych przeżyć. Pracownice dokładają wszelkich starań, by jak najczęściej rozmawiać z podopiecznymi i stworzyć im przestrzeń do wspólnego dialogu.
Dużym wsparciem dla mam jak i dla pracujących w Domu są wolontariusze, którzy regularnie pomagają dzieciom w odrabianiu lekcji i nadrabianiu ewentualnych braków edukacyjnych.
Poza obowiązkami szkolnymi, dzieci uwielbiają wszelkie prace plastyczne. Pracownice Domu starają się wypełniać ich czas wolny w sposób kreatywny. W okresie noworocznym zorganizowano dla nich Bal Karnawałowy.
Wokół Domu powstał ogród z placem zabaw, by w sposób pozytywny wpływać i kształtować rozwój u dzieci, które mogą w nim swobodnie i bezpiecznie spędzić wolny czas.
Aktualnie w placówce trwają przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Dzieci chętnie tworzą ozdoby świąteczne oraz kartki świąteczne dla darczyńców, a mamy oddają się pracom porządkowym. Nadchodzące Święta Wielkanocne będą kolejną okazją do tego by wspólnie spędzić czas w domowej i przyjaznej atmosferze.
23 maja br. Caritas Diecezji Sosnowieckiej organizuje piąty koncert z cyklu „Gramy dla Mamy”. Tym razem gwiazdą koncertu będzie Krzysztof Krawczyk. Koncert Charytatywny „Gramy dla mamy” zapoczątkował promocję budowy Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka Caritas Diecezji Sosnowieckiej.
Ideą koncertu było zebranie funduszy na budowę Domu, a obecnie na jego funkcjonowanie. Koncert jest również okazją do podziękowania osobom, które wspierają dzieło Caritas Diecezji Sosnowieckiej, jakim jest Diecezjalny Dom Matki i Dziecka w Sosnowcu.

Zapraszamy do obejrzenia filmów dokumentujących poszczególne etapy powstawania Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka w Sosnowcu

Fotogaleria