VII Charytatywny Bal Niepodległości
11 listopada 2023r. odbył się VII Charytatywny Bal Niepodległości zorganizowany przez Caritas Diecezji Sosnowieckiej. To, już cykliczne wydarzenie, które na dobre wpisało się w kalendarz naszej diecezjalnej Caritas. Bal był okazją do uczczenia w sposób radosny odzyskania przez Polskę Niepodległości. Pragnęliśmy także uhonorować pamięć o polskich lokalnych bohaterach. Patronką tegorocznego balu została Teresa Janina Kierocińska - siostra zakonna i współzałożycielka zgromadzenia Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus, kandydatka na ołtarze. Tegoroczny bal miał charakter międzynarodowy, gościliśmy bowiem Przyjaciół z zagranicy, którzy przybyli na tę okazje aż z Belgi. Charytatywny Bal Niepodległości rozpoczął się uroczystym odśpiewaniem hymnu Polski. Podczas Balu tradycyjne zostali uhonorowani Ci, którzy przyczynili się do wsparcia działań podejmowanych przez naszą Caritas. W tym roku laureatami zostali w kategorii współpraca Tomasz Bratek, w kategorii darczyńca Magdalena Kopka-Wojciechowska, w kategorii przyjaciel Ks. Kan. Józef Handerek, w kategorii świadectwo Radosław Chmielewski oraz Agnieszka Kamińska. Wszystkim laureatom gratulujemy i dziękujemy.
Naszemu świętowaniu przyświecał szczytny cel. W czasie Balu odbyła się licytacja z której środki zostaną przeznaczone na wsparcie Schroniska dla Bezdomnych w Będzinie-Łagiszy. Ciekawym punktem artystycznym podczas balu był pokaz malowania piaskiem, który tematem nawiązywał do działalności naszej Caritas. Był to niezwykły pokaz, który łączył w sobie harmonie światła, piasku i muzyki.
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim Przyjaciołom Caritas, którzy przyczynili się do stworzenia tego wydarzenia.

Bal współninansowany ze środków Fundacji Totalizatora Sportowego