7 lat istnienia Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka

7 lat istnienia Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka |25-03-2022

Dzień Świętości Życia jest dla naszej Caritas dniem niezwykle ważnym. Dokładnie 7 lat temu abp Mieczysław Mokrzycki i bp Grzegorz Kaszak dokonali uroczystego poświęcenia i otwarcia Diecezjalnego Dom Matki i Dziecka.

Misja stworzenia tego miejsca narodziła się z realnych potrzeb. Widząc jak wiele jest potrzebujących matek, stworzyliśmy miejsce, gdzie kobiety znajdujące się w kryzysie i bez środków do samodzielnego życia mogą otrzymać pomoc w postaci: mieszkania, posiłków, wsparcia duchowego oraz szybkiej i merytorycznej pomocy specjalistów.

Diecezjalny Dom Matki i Dziecka od początku istnienia udzielił schronienia 73 matkom oraz 106 dzieciom. Od marca w naszym Domu gościmy rodziny ukraińskie rodziny tj. 4 osoby dorosłe oraz 8 dzieci.

Wielkie podziękowania kierujemy w stronę naszych darczyńców, bez których stworzenie tak potrzebnego miejsca byłoby niemożliwe.

W dniach od 25.03 do 02.04.2022r. na terenie hipermarketu Auchan w Sosnowcu, ul. Zuzanny 20 prowadzimy zbiórkę pieniężną. Zebranymi ofiarami pragniemy wesprzeć funkcjonowanie Diecezjalnego Domu Samotnej Matki w którym otrzymało schronienie 13 matek wraz z dziećmi z Ukrainy.

Jeśli chcesz dodatkowo wspomóc funkcjonowanie Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka możesz przekazać darowiznę (z dopiskiem Dom Matki)

Caritas Diecezji Sosnowieckiej
ul. Korczaka 5; 41-200 Sosnowiec