Przejdź do treści

Caritas
Diecezji Sosnowieckiej

Podsumowanie realizacji Podprogramu 2023

Podsumowanie realizacji Podprogramu 2023


31 grudnia 2024 roku Caritas zakończył dystrybucję żywności i realizację działań towarzyszących w ramach Podprogramu 2023.

Wolontariusze i pracownicy Caritas Diecezji Sosnowieckiej wydali osobom potrzebującym 4767 paczek w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) współfinasowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Od czerwca do końca grudnia 2024 roku ponad 246 ton artykułów spożywczych o wartości 1 543 675,84 zł trafiło do 4767 osób ubogich zakwalifikowanych do programu.
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały m.in.:

Pomoc można było uzyskać w 11 punktach wydawania żywności. Były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas.
Caritas wspiera osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Dlatego szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2023 objęte były rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne.
Pomoc otrzymać mogły osoby i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód miesięczny nieprzekraczający 2 056,40 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 590,00 zł w przypadku osoby w rodzinie.


W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Diecezji Sosnowieckiej przeprowadziła 34 warsztaty w sumie dla 748 uczestników.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas miały na celu włączenie społeczne uczestników. Były to szkolenia i warsztaty w formule głównie stacjonarnej, przekazujące niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu zarządzania budżetem, oszczędzania pieniędzy, planowania wydatków oraz rozumienie podstawowych pojęć związanych z finansami osobistymi, tworzeniem CV, przygotowaniem do rozmów kwalifikacyjnych, skuteczną komunikacją w miejscu pracy, uczenie rozpoznawania zdrowych i mniej zdrowych produktów spożywczych, czytanie etykiet na opakowaniach, identyfikacja wartości odżywczych różnych produktów, oraz promowanie świadomych wyborów żywieniowych oraz nauka przetwarzania żywności: jak przetwarzać nadmiar produktów spożywczych poprzez kiszenie, suszenie, marynowanie, aby przedłużyć ich trwałość
Odbiorcy pomocy żywnościowej mieli możliwość uczestniczenia w działaniach towarzyszących niefinansowanych w ramach programu, realizowanych w ramach działalności statutowej Caritas przez organizacje partnerskie regionalne oraz organizacje partnerskie lokalne.

PLAKAT / Lista OPL


Serdecznie dziękujemy pracownikom Organizacji Partnerskich Lokalnych w tym OPS-om, Parafiom za zaangażowanie i dobrą współpracę, dzięki której udało się zrealizować założenia Podprogramu 2023.