Młodzi na Synod
Zachęcamy wolontariuszy Caritas do nagrania krótkiej wypowiedzi o tym, czego potrzebują od Kościoła i czego oczekują od biskupów, którzy będą obradować podczas Synodu o Młodzieży w październiku br.
kcja polega na tym, że wolontariusze Caritas (wiek 16-30 lat) nagrywają 18-sekundowe filmiki, na których odpowiadają na jedno z poniższych pytań:

Co dostajesz od Kościoła?
Czego potrzebujesz od Kościoła?
Co chcesz przekazać biskupom, którzy w październiku będą dyskutować o współczesnej propozycji duszpasterskiej dla młodzieży? Na jakich problemach powinni się skupić?

Na 18-sekundowym filmiku młodzi mogą powiedzieć np. czego potrzebują od Kościoła, co Kościół im daje, jak ich wzbogaca, czego oczekują od pasterzy i jak Kościół powinien do nich mówić, aby nawiązać z nimi relację. Co więcej, nie zatrzymujemy się w swoim środowisku Caritas, ale idziemy dalej i pytamy innych znajomych lub nieznajomych i zbieramy ich głosy – czyli nagrywamy ich 18-sekundowe wypowiedzi.
Nie potrzeba do tego żadnego wyspecjalizowanego sprzętu – wystarczy smartfon z aparatem.

Filmy wraz ze zgodami na publikację (w załączniku poniżej) proszę przesyłać na adres email: sbogusz@caritas.pl do 22 września. Przesłane filmy zostaną połączone w jeden materiał, przetłumaczone na angielski i przekazane biskupom jadącym na Synod.

Nagrane filmiki możemy wrzucać również na nasze profile z hashtagami #18sekund #Synod2018, a także #wolontariatCaritas #SKC #SzkolneKołaCaritas.

- Oświadczenie ws. zgody na rozpowszechnianie wizerunku osoby małoletniej

- Oświadczenie ws. zgody na rozpowszechnianie wizerunku